(Åbo Akademi-inloggning)

Tofsguiden

Beskrivning: Tofsmössan ser ut som en studentmössa, men den har en stor svart tofs hängande från dess högra sida. Den är kännetecknande för teknologer i hela finland. Man skall absolut inte blanda ihop den med de mössor som endel av dagens yrkesskolestuderande bär. 

 

Tofsmössan ser inte likadan ut för alla teknologer utan varierar från universitet till universitet. Tofsen brukar ofta sitta lite annorlunda fast på mössan och emblemet på framsidan samt fodret vaierar. Den tofsmössa som Kemistklubbens teknologer bär har tofsen fast på högrasidan i den svarta randen. Emblemet som sitter fast är Åbo Akademis Studentkårs lyra och färgerna inne i mössan är även ÅAs färger, alltså gul-svart-gul. Förutom Kemistklubben bär även Datateknologerna och Turun Yliopistos teknologföreningar samma mössa.

 

Kemistklubben delar alltid ut tofsmössan åt sina gulnäbbar på eftermiddagen på Wappen. För att vara värdig att ta emot och bära tofsmössan måste man ha blivit medlem i Kemistklubben/Datateknologerna innan Wappen. Det är dock inte det tyngsta, utan man skall även delta i Eldprovet dagen innan och vakna i tid för att ta emot mössan av Kemistklubbens president och ordförande. När man sedan fått sin mössa hör det till att döpa tofsen i Punch.

 

När får man då bära tofsmössan? På Wappen sätter alla på sin tofsmössa på Vårdberget i Åbo klockan 18:00. Sedan får man bära sin tofsmössa ända fram till LillaWappen som firas på hösten. Mellan LillaWappen och Wappen får man endast med speciallov av Kemistklubbens eller DaTes ordförande bära tofsmössan.

 

Men det viktigaste med vår älskade tofsmössa är att vi alltid bär den med heder!

Evenemang Evenemang feed

20.03 - Pulterit-fest
22.03 - ÅK-3-sitz
23.03 - Axelnatten
29.03 - Herrmiddag

Händelsekalender Kalender
March - 2019
M T O T F L S
     1FIA-cup 2ET-nachare 3
4 5Fastlaskiainen 6 7 8 9 10
11 12 13Himos-afterski 14e-släpp 15MM03+filmkväll 16NN-nachspiel 17
18 19 20Pulterit-fest 21 22ÅK-3-sitz 23Axelnatten 24
25 26 27 28 29Herrmiddag 30 31