(Åbo Akademi-inloggning)

 

Kemistklubben vid Åbo Akademi r.f.

Årsberättelse 2016

 

Året 2016 var ett mycket aktivt år för Kemistklubben samt styrelsen. Borgrådet och Programutskottet har jobbat hårt för att erbjuda medlemmarna program och för att ge Kemistklubben synlighet.

 

Kemistklubbens 93:e verksamhetsår inleddes med januari medlemsmöte den 13 januari med efterfölje av funktionärssitz för de gamla och nya funktionärerna. Veckan därpå firades Kemistklubbens 93:e födelsedag med kaffe och tårta på Axelborg. Styrelsen stod fint uppradade klädda i kostym eller klänning och tofsmössa eller studentmössa och tog emot gratulationer från Kemistklubbens medlemmar samt andra specialföreningar. Den traditionsenliga tvärvetenskapliga halarsitzen ordnades också i slutet av månaden, och många olika föreningar var representerade på sitzen. FBI-dagen ordnades i slutet av januari i samarbete med Paperi-insinöörit ry, och evenemanget var välbesökt.

 

På fastlagstisdagen den 9 februari var det dags för Pjäxskuttet. Kemistklubbens bidrag till pulKKatävlingen var ett ståtligt sjörövarskepp, och åtminstone styrelsen och klubben var väldigt nöjda med verket då den vidunderliga pulkan äntligen rullade upp på Vårdberget. Själva åket lyckades riktigt bra, och av ropen att döma var även stämningen på Vårdberget på topp. Tyvärr var domarna inte på Kemistklubbens sida i år heller, och vinsten gick istället till Brahe Djäknar. Pulkan och åket uppmärksammades dock av Turun Sanomats artikel, som fyllde ett uppslag och gav bra publicitet åt Kemistklubben.

Den 12 februari var det dags för ASINDA, Axels och Stinas Industridagar. På mässan fick studenterna möjlighet att bekanta sig med olika företag och diskutera exempelvis diplomarbetsplatser och sommarjobb med företagsrepresentanterna. Under dagens lopp fick studenterna dessutom ta del av intressanta företagspresentationer. Dagen avslutades med en sitz på Axelborg för både representanterna och studenterna.

Under februarimånad ordnades även en Beerpong-kväll före Afterskiparty på Börs, och allas favorit, FIA-cup. Axelborg I fyllde 50 år, vilket firades med en mindre sitz på Axelborg III. Under kvällen höll President Johan Bobacka och Senior Honoris Causa Roger Nylund var sitt tal, en gåva av DaTe togs emot och ett nytt halarmärke med motiv från Borgen lanserades.

 

I mars åkte några KK:are iväg till Himos för att åka lite skidor med SF:are och MK:are. TYEMYY ordnade rave på Borgen, och klubbens herrar fixade en lyckad dammiddag. Efter mars medlemsmötet var det pokerkväll som gällde.

I år firade Kemistklubbens vänförening Høiskolens Chemikerforening 101 år, och 6 ivriga KK:are packade sina väskor i flyget och åkte iväg till Trondheim för att delta i deras årsfestvecka. HC hade ordnat fint program under hela veckan, och flyget tillbaka till Finland var fylld av väldigt trötta, men även väldigt glada resenärer.

 

Axelnatten ägde rum den 2 april och Kamratskapsstipendiet delades ut åt Mattias Strandberg. Sitzen ordnades tillsammans med Thorax, och temat var Labbrock vs. Läkarrock.

Beerpong turneringen ordnades igen i år. Kvalen ordnades på alla ämnesföreningars egna klubblokaler, och därefter var det final på B. Evenemanget var lyckat.

Efter april medlemsmöte ordnades en lågstadiediscositz med Vocalis, som väckte stort intresse. Helt som i fjol ordnades eftersläpp åtminstone två gånger i veckan under aprilmånad, och det märktes att Axelborg fortfarande är ett populärt ställe att festa på bland Åbos studerande. Bergmannaföreningens metallurgiavdelning höll en infokväll för studerandena, där diverse företag inom branschen presenterade sig. Efter presentationerna bjöds det på mat och förfriskning.

Traditionsenligt ordnades Eldprowet även i år i samarbete med Teknologkommissionsföreningen r.f., Datateknologerna vid Åbo Akademi r.f., Digit ry och Nucleus ry den 29 april. Dagen därpå dök Kemistklubbens och Datateknologernas gulnäbbar, finklädda i kostym och klänning samt lite trötta, upp på Axelborg för att ta emot sina efterlängtade tofsmössor. Ordförande Pietari Lehtinen och Kemistklubbens president Johan Bobacka delade ut tofsmössorna.

På eftermiddagen deltog Kemistklubben i Wapprodden, men p.g.a. problem med ena åran gick det inte så bra. Efter detta inleddes det egentliga valborgsfirandet med fantåget till Vårdberget. På kvällen ordnade Kemistklubben Teknologwappmiddag på restaurang Alvarium. Evenemanget var ytterst populärt som många år tidigare och kvällen blev väldigt lyckad. Under middagen delades Magnumstipendiet ut åt två yngre medlemmar i Kemistklubben som hade både deltagit i och jobbat aktivt för klubbens verksamhet. I år gick stipendierna till Patrik Saxén och Simon Karlais. Den 1 maj fortsatte festligheterna med picknick med halare på Vårdberget.

 

Höstterminen inleddes med gulnäbbsveckan som ordnades tillsammans med Datateknologerna. Denna höst tog Kemistklubben och tutorerna emot 42 KT-gulnäbbar och 14 kemigulnäbbar. Gulnäbbsveckan inleddes med TFiF Säckhoppningsstafett (p.g.a. söndriga trampbilar) i Kuppisparken, dagen därpå bowling, på onsdag ordnade ASK sportdag och på fredagen ordnades det gulissitz på Axelborg. Många gulnäbbar deltog i de olika evenemangen och sitzen var mycket lyckad.

Under höstens lopp bjöd Kemistklubben sina gulnäbbar på ett varierande programutbud. Klubbens verksamhet presenterades och kanslikaffe ordnades. Gulnäbbsintagningen ordnades den 8 september i akademikvarteren i äkta KK anda. Kemistklubben höll även kolvningspunkten på Merkantila Klubbens och Statsvetenskapliga Klubbens intagningar.

Den 14 september fick näbbarna möjlighet att köpa sina första halarmärken då gulnäbbsakademin ägde rum på Kåren. Efter gulnäbbsakademin var det dags för Back 2 School på The Monkey med KK, MK och SF.

Den 16 september ordnades september medlemsmöte, och efter mötet var det dags för den efterlängtade sångsitzen.

Den 20 september var det dags för drinkskola för gulisarna på Axelborg. Evenemanget var ytterst populärt och vi hoppas gulnäbbarna lärde sig något om drinkarna.

I slutet av september månad for ett gäng KK:are iväg på Europaxqr^2. I år bar det av till Edinburgh, Skottland där bland annat Torness Nuclear Power Station besöktes.

 

Gulnäbbarna och tutorerna besökte Tekniska Salar i huvudstaden Helsingfors i början av oktober. Därefter stod det mingel och sitz på programmet tillsammans med Teknolog Föreningens phuxar.

Den 5 oktober ordnades en Brobyggarsitz samtidigt på alla klubblokaler, och den 7 oktober var det dags för höstens FIA-cup.

Vecka 41 var det Kemistklubbens tur att ordna NKK. Arbetsgruppen som skötte NKK hade ordnat ett fint program för våra nordiska gäster bestående av intressanta exkursioner och trevlig samvaro. Den 14 oktober sammanträdde Kemistklubben till oktober medlemsmöte och valde Martin Ekman till ordförande för år 2017. Efter mötet stod Halarsitz med NKK på programmet.

Eftersom oktobers Maskeradsitz inte varit så populär bland KK:are de senaste åren ordnades det istället i år en Tvärtomsitz med SF. Sitzen blev fullsatt och stämningen var på topp hela kvällen.

 

Baalveckan inleddes måndagen den 7 november då Axel fick sin frack i Axelia II. Kemistklubbens ordförande Pietari Lehtinen öppnade baalveckan med ett tal och medlemmarna bjöds på bål. På tisdagen var det AIR-seminarium med temat Gulisåret i arbetslivet. På onsdagen förberedde sig folk för veckans fortsatta festande; bland annat syfilis och capsing var några av aktiviteterna som medlemmarna underhöll sig med på Borgen. På torsdag morgon anlände våra norska gäster till Åbo. På kvällen ordnades det Disney-sitz och Axelborg fylldes till bredden med både norrmän och KK:are utrustade med sina bästa utstyrslar. Sitzen blev som vanligt vild och festen fortsatte långt in på småtimmarna. På fredagen åkte ett antal KK:are på baalexkursion till Sappi i Lojo, och på kvällen åkte norrmännen, värdarna och övriga KK:are till sportstugan i Pargas på StugpHaest.

Kemistklubbens 93:e årsfest hölls lördagen den 12 november. Festligheterna inleddes med solenn akt på Humanisticum. Styrelsen var på plats och tog emot gratulationer och gåvor från andra föreningar. Efter solenn akten stod bankett på Kåren på programmet. Under Baalen avnjöts god mat och dryck i gott sällskap och baalgästerna fick ta del av tal, stipendieutdelning, program- och musiknummer. Därefter var det dags för dans i takt av Axelbandet, varefter nachspiel ordnades på Axelborg. På söndagen kl. 12 fylldes Axelborg av gröna och blåa halare, och sillfrukosten kunde börja. Stämningen var på topp och festen fortsatte långt in på natten.

Under november medlemsmöte den 18 november gjordes några ändringar i arbetsordningen. LOIMU-kontaktperson lades till som funktionär och antalet medlemmar i Programutskottet ändrades från sex (6) till sex (6) till åtta (8). En ändring gällande tidpunkten för medlemsmötet gjordes. Ett beslut gällande köp av PS4:a till Borgen och understöd för ASK:s stugrenovering gjordes också. Efter mötet höll inköpschefen en ginprovning på Borgen.

Den 23 november ordnades den legendariska Tomtejakten av ASK. Evenemanget var som vanligt fullt några sekunder efter att anmälningen öppnats.

Den 26 november anlände en buss med spexare från Chalmers till Åbo, och efter den underbara föreställningen på Kåren ordnades ett lyckat spexkalas på Borgen.

Den 29 november fylldes Åbos gator av gröna, nyfärgade halare, då det var dags för halarinvigning – en pubrunda i kvarteren kring domkyrkan.

 

På valmötet 9.12 valdes nya funktionärer inför år 2017. Efter detta stod Luciasitz på programmet, under vilken Kemistklubbens vackra luciatåg spred ljus i mörkret på Axelborg.

Året avslutades med en avslutningsfest som programchefen ordnade som tack till det gångna årets funktionärer innan alla drog sig tillbaka till sina hemtrakter för att fira en fridfull och skön jul.

 

Medlemmar

Under år 2016 uppgick Kemistklubbens medlemsantal till 121 medlemmar varav 8 var datateknologer och 29 var nya medlemmar. Medlemsavgiften var i enlighet med tidigare år 6,50€ för kemi- och kemiteknikstuderande och 5,00€ för datateknologer med dubbelt medlemskap.

 

Möten

År 2016 sammankallades Kemistklubben till nio ordinarie medlemsmöten samt ett årsmöte. Efter varje möte ordnade Kemistklubben någon form av program för sina medlemmar. På medlemsmötena deltog i medeltal 22,725 medlemmar, vilket utgör 19,591% av klubbens medlemmar.

Styrelsen sammanträdde till 34 styrelsemöten. Styrelsemötena hölls i regel en gång i veckan med undantag av sommarmånaderna och julhelgen.

 

Exkursioner

I slutet av september reste 23 medlemmar iväg till Edinburgh i Skottland på Europaexkursion. Deltagarna fick besöka whiskydestilleriet Glenkinchie, Torness Nuclear Power Station och Edinburgh Castle. Resenärerna hade en trevlig resa och tyckte den var mycket givande.

 

Publikationer

Kemistklubbens medlemstidning Tekniska Åtgärder utkom 8 gånger under år 2016 och upplagorna var 60 exemplar. Redox 68 utkom i början av sommaren och dess upplaga var 270 exemplar. Eldprovets tidsskrift utkom som traditionen påbjuder i samband med Eldprowet.

 

 

Ekonomi

 

Kemistklubben hade ett bra år ekonomiskt, och nollresultat uppnåddes som det skall. ASINDA gick bra, och bidrog med mycket pengar till KK:s ekonomi. Resan till Trondheim var lyckad, och 6 glada studeranden reste till Trondheim. De största kassaflödena från KK:s konto var sponsorering av Wappmiddagen, Europaxqr2:en och NKK, samt inköpet av en kamera och PS4:a till klubben. Största kassaflödena till KK:s konto var ASINDA, festintäkter (B2S, Wappmiddag), Europaxqr2:en och försäljning av halarmärken och tofsmössor.

 

 

Utmärkelser, förtjänsttecken och stipendier

 

Axelstandaren – Axel Elfving

Kemistklubbens förtjänsttecken nr. 148- Frida Sjögren

Sjörövarstipendiet – Olle Holmbäck

Krokodilstipendiet – Amanda Pettersson

Samarbetstecknet- Pinja Lillrank

Fiilisstipendiet- Atte Forslund

Boe Stipendiet- Pontus Lindroos

Bölge Trobergs fond- Kamratskapstipendiet: Mattias Strandberg

Magnumstipendiet- Simon Karlais och Patrik Saxén

Kaffestipendiet – Tobias Eriksson

 

 

Fredrik Nyholm

Sekreterare 2016